sâmbătă, 30 iulie 2016

M-am lăsat de citit? Te-ai lăsat de citit?


Sal'tare, tuturor cititorilor! : )

A trecut destul de mult timp de când n-am mai postat o discuţie pe blog şi câteva luni de când n-am mai postat o recenzie aici. Iar titlul postării oferă destule indicii. Dar NU, nu m-am lăsat de citit! Ci doar am luat o pauză sau creierul meu a decis să ia o pauză şi să mă lase singură, în faţa muntelui de cărţi, uitându-mă la ele şi încercând zadarnic să termin vreuna. Sau măcar să pot trece de prima pagină. 

Cu toţii avem zile în care n-avem chef de citit sau chiar şi săptămâni. Pentru că suntem obosiţi de la job sau de la liceu/facultate, avem prea multă treabă, preferăm să dormim mai mult sau pur şi simplu am descoperit un nou serial şi vrem să vedem zece sezoane chiar acum. Toate acestea mi s-au întâmplat şi sunt sigură că şi vouă, însă nu despre acest reading slump vreau să vorbesc, pentru că acesta vine şi pleacă, şi uneori e doar o mică pauză, pe care şi noi o vrem; pentru că doar în loc de citit facem ceva la fel de plăcut.

Vreau să vorbim despre acel reading slump care vine pe neaşteptate, când ţi-e lumea mai dragă, când ai tot timpul din lume, pentru că ai concediu, zile libere, e weekend sau ai toată vara la dispoziţie, atunci când eşti la zi cu toate serialele, când n-ai nimic altceva de făcut decât să citeşti. Şi nu poţi! Pentru că el nu te lasă. Vrei să citeşti, să termini două cărţi pe zi, să stai treaz noaptea şi să fii alături de personaje, mergând în aventuri sau umblând prin cine ştie ce locuri ascunse în înaltul norilor. Dar nu merge. 

Prima dată crezi că e doar de la schimbarea de program, aşa că nu te panichezi şi mai vezi un film, mai te uiţi puţin la nişte book hauls pe bloguri sau pe booktube, mai citeşti o recenzie, stai două ore pe goodreads, holbandu-te la coperţi noi şi citind descrieri, mai adaugi 41271812923 de cărţi la TBR. Şi când îţi dai seama, vezi c-au trecut trei săptămâni sau aproape o lună şi tu n-ai citit nimic. Deja începi să te sperii, aşa că încerci să citeşti ceva, că poate merge; doar vorba aia pofta vine mâncând. Şi începi o carte, două, cinci. Degeaba. Poate ar trebui să schimbi genul sau să reciteşti ceva, însă tot nu merge. Citeşti cuvintele şi nimic nu sclipeşte, nicio imagine nu-ţi apare în cap. Aşa că acum începi să te cerţi cu tine însuţi, pentru că ai tot timpul din lume şi ai putea citi într-o vară cât alţii în zece, că poţi devora toate seriile şi trilogiile alea de care vorbeşte toată lumea şi ai putea termina aproape toate noutăţile până în septembrie. Dar nu te aude nimeni şi e ca şi cum vorbeşti în faţa unor leneşi, încercând să-i convingi să facă sport.
Am avut şi încă mai am parte de acest reading slump care nu mă lasă în pace şi-mi încurcă toate planurile, pentru că de aproape trei luni eu n-am mai citit nimic, în afară de chestiile pentru master. Şi e foarte enervant, pentru că vreau să citesc, am n liste de cărţi, cărţi peste tot lângă mine şi încă câte e-books. Dar nu pot face nimic decât să aştept. Şi ştiu că e ciudat şi greu şi foarte frustrant, mai ales când toată lumea citeşte în jurul tău şi tu te simţi ca un rinocer între unicorni. Mai sunt şi momentele alea în care un alt cititor te întreabă ce mai faci, ce-ai mai citit şi tu îi spui că nimic, pentru că ai luat o "pauză". Iar el se uită la tine cu ochii cât roata de caşcaval şi mai că ţipă "te-ai lăsat de citit?!". Doamne fereşte, normal că nu m-am lăsat şi nici n-am de gând să fac asta. Însă astfel de momente şi de pauze ni se întâmplă tuturor şi nu depinde neapărat de noi, căci atâta timp cât încercăm şi încă vrem să citim, nimic nu ne face mai puţin cititori sau iubitori de cărţi. E normal şi e ok să iei o pauză, chiar dacă durează o lună sau un an. Poate acum nu citeşti romane şi citeşti manga sau graphic novels sau ai descoperit că-ţi place poezia, sau mergi la căţărat. Sau te-ai gândit să vezi toate serialele care au peste nouă sezoane. Poate vrei doar să te bucuri de vară şi să stai cu prietenii şi familia sau ţi-ai luat o pisicuţă sau un căţel şi nu mai vrei să faci altceva. 

Trebuie să te relaxezi, aşa cum şi eu fac şi încerc uneori să nu mă enervez, pentru că nu ajută. Poate există un motiv pentru care acum nu poţi citi şi îl ştii sau poate nu; poate tocmai ai terminat liceul sau facultatea şi creierul tău vrea ca toată ziua să stea degeaba, doar ai muncit atât în ultimele luni. Poate e vorba de somn sau de mâncare sau orice altceva. Orice schimbare care pare să n-aibă legătură cu asta, poate să influenţeze şi ce facem în timpul liber. Pentru că eu aş putea citi şi acum, aşa cum aş fi putut citi şi-n aceste luni, dar ar fi fost forţat, pentru că n-am simţit nevoia să o fac. Şi e ok. Vreau să citesc atunci când o să simt nevoia, când o să-mi placă iarăşi să stau cu orele şi să nu mă mişc de pe canapea, până nu dau ultima pagină. 

Toată lumea ia pauze, chiar şi cititorii. Iar dacă n-ai citit în ultima săptămână, ultimele luni sau de câţiva ani, e ok. O să-ţi revină cheful, iar apoi vei putea iarăşi să citeşti cât vrei. Acest reading slump nu te face mai puţin cititor şi nimeni nu poate să-ţi spună sau să-ţi reproşeze ce şi cum să faci cu timpul şi cu cărţile tale. 

Lectură plăcută şi spor la toate serialele pe care le aveţi ongoing. Sau anime-uri : ) 

Iar eu sper să revin cât mai curând cu recenzii şi să citesc cât pot de mult, în lunile de vară ce au mai rămas. Căci îmi place şi această pauză, pentru c-am avut timp să recuperez la seriale şi să mă uit la anime-uri, ceea ce n-am mai făcut de câţiva ani. Dar mi-e dor şi de cărţile mele. Aşa că, faceţi tot ce va place când nu citiţi, iar când vă revine cheful, veţi putea doar să citiţi, după pofta inimii.

vineri, 29 iulie 2016

Arhivista Wasp de Nicole Kornher-Stace - NOU la Leda Edge


Descriere:

Sarcina lui Wasp e simplă. Să vâneze stafii. Și în fiecare an trebuie să lupte ca să rămână Arhivistă. Singură şi disperată, face o înţelegere cu stafia unui supersoldat.

 Va merge cu el în lumea lui subpământeană pentru a căuta stafia demult pierdută a partenerei sale, iar în schimb va afla mai multe decât orice Arhivistă dinaintea ei despre lumea lui preapocaliptică. 

Şi sunt multe lucruri de ştiut. În definitiv, Arhivistele sunt însemnate dinainte de naştere, menite să facă munca sacră a unei zeiţe. Sunt alese. Sunt speciale. Sau cel puţin aşa li se spune de patru sute de ani.

Arhivista Wasp se teme că nu ea este cea aleasă, că nu va supravieţui călătoriei în lumea subpământeană, că viaţa violentă de care a scăpat era poate mai bună decât locul spre care se îndreaptă. Dar nu există decât o singură modalitate de a afla.

luni, 25 iulie 2016

Dulcea uitare (Frații Maddox #1) de Jamie McGuire - NOU la TREI


De la autoarea bestsellurilor Fericirea mea ești tu și Fericirea începe azi

Descriere:

Cami are un iubit obse-dat de muncă și care o cam neglijează. Deși Cami încearcă să facă să funcţio-neze această relație la dis-tanţă, se pare că nu e atât de ușor...

Brusc, în viața ei apare Trent Maddox, un fost coleg de liceu. Trent, cel cu brațele tatuate. Trent, după care toate fetele sunt topite.

Cami și-a jurat că nu va fi niciodată pe lista lui. Crede că n-o poate păcăli cu tertipurile sale.

Dar băiatul care fură inimi e hotărât s-o facă să se îndrăgostească nebunește de el…

„O lectură apetisantă de vară, per¬fectă pentru jocul de-a seducția.“ - USA Today

„ Jamie McGuire scrie cu plăcere și lejeritate, iar fanii genu¬lui romance vor adora pur și simplu revărsarea de emoții pure. Povestea lui Cami și Trent e irezistibilă.“ - Romantic Times

„Dar sunt sigură că dacă ai ști toată povestea, Trenton, ai fugi de lângă mine și nu te-ai mai uita înapoi.
Nu vreau toată povestea. Te vreau doar pe tine.“

Jamie McGuire a fost crescută de mama ei în Blackwell, unde a absolvit liceul în 1997. A urmat Northern Oklahoma College, University of Central Oklahoma și Autry Technology Center, pe care l-a absolvit cu o diplomă în radiologie. Jamie locuiește în Enid, Oklahoma, cu soțul său și cei trei copii ai lor.
Debutul ei literar l-a reprezen¬tat Providence, o trilogie care îmbină tema dragostei cu feno¬menele paranormale.

Printre cărțile de mare suc¬ces care au urmat se numără Beautiful Disaster (Fericirea începe azi, Editura Trei, 2013) și Walking Disaster (Fericirea mea ești tu, Editura Trei, 2013), cărți ce au devenit fenomene ale pieței de carte, înregistrând vânzări fabuloase.

marți, 19 iulie 2016

Caleidoscopul inimilor (Caleidoscopul inimilor #1) de Claire Contreras - NOU la TREI


Descriere:

Era prietenul cel mai bun al fratelui meu. N-ar fi trebuit să devină iubitul meu. Am crezut că o să dăm amândoi totul uitării şi o să mergem mai departe.

Unul dintre noi a reuşit.
Unul dintre noi a plecat.

Acum s-a întors, privindu-mă ca şi când ar vrea să mă devoreze. Şi toate acele sentimente pe care le-am transformat în furie capătă acum un alt chip, unul care mă sperie.

Ultima dată mi-a frânt inima.
De data asta o să mi-o facă bucăţi.

"Caleidoscopul inimilor e combinatia perfectă de pasiune, suferinţă şi emoţie care te va însoţi multă vreme după ce vei închide cartea." - Whitney G., autoarea seriei bestseller Reasonable Doubt

"O frumoasă poveste despre pierdere, iubire şi despre cum să-ţi asculţi inima chiar şi când e frântă." - Corinne Michaels, autoarea seriei de succes Belonging

"Chimia dintre Oliver şi Estelle e magnetică! Recomand cu multă căldură această carte fantastică!" - Melissa Brown

Claire Contreras e o autoare cu vânzări record, potrivit publicaţiilor New York Times şi USA Today. Are doi copii, trei câini şi a supravieţuit luptei împotriva cancerului de sân.
Îi place să scrie orice, de la poveşti pentru copii, la cărţi cu tentă erotică, dar cel mai mult îi place să scrie poveşti de dragoste contemporane. Atunci când nu scrie, citeşte şi visează la locuri pe care îşi doreşte să le viziteze.

Coperta originala:

vineri, 15 iulie 2016

ȘI AM PRIVIT CU TOȚII SPRE CER... de Tommy Wallach - In curand la EPICA


Descriere:

Se spune că liceul e cea mai frumoasă perioadă din viața unui tânăr.

Peter, unul dintre cei mai buni jucători de baschet din liceul lui, își face griji că această afirmație s-ar putea să fie adevărată. Între timp, Eliza numără orele până ce va putea scăpa de Seattle, orașul natal – și de reputația ei. Anita, o fată cu o viață aparent perfectă, se întreabă din ce în ce mai des dacă merită să-și abandoneze adevăratele vise pentru a intra la o universitate de prestigiu. Iar Andy nu înțelege de ce oamenii se agită în ceea ce privește facultatea și cariera – viitorul mai poate să aștepte. Sau nu? Căci se pare că viitorul „se apropie” cu repeziciune din spațiu – un asteroid se îndreaptă direct către Pământ – și există posibilitatea de a șterge orice urmă de viață de pe fața planetei.

În vreme ce acești patru viitori absolvenți – împreună cu restul omenirii – așteaptă să vadă ce daune va produce asteroidul, se văd totodată nevoiți să-și abandoneze gândurile legate de viitor și să se decidă cum își vor petrece ceea ce mai rămâne din prezent.

Și am privit cu toții spre cer... e un debut triumfător – Apocalipsa lui Stephen King pentru această generație. Este deopotrivă tulburător, optimist, înspăimântător și înduioșător, scris cu enorm de multă compasiune pentru felul în care prezentul ne scapă printre degete. Un roman glorios, minunat și de neuitat” – Andrew Smith, autorului bestsellerului Grasshopper Jungle

„Wallach a creat o distribuție realistă de adolescenți care se luptă cu probleme de identitate, familie și loialitate. Fanii poveștilor apocaliptice nu vor fi dezamăgiți.” – School Library Journal

„O poveste incitantă, care va scoate la iveală filosofii din tinerii cititori.” – Kirkus Reviews

Tommy Wallach este un romancier și muzician născut în Brooklyn. E autorul romanelor Și am privit cu toții spre cer... (care a fost tradus în peste douăsprezece limbi și va fi ecranizat de Paramount) și Thanks for the Trouble. Scrierile lui de ficțiune și nonficțiune au fost publicate în McSweeney's, Tin House, Wired, Salon și alte reviste. Ca muzician, a lansat un album prin Decca Records și două în regie proprie, inclusiv We All Looked Up: The Album, care însoțește romanul său de debut. Recent a fost acceptat în MacDowell Fellowship. Puteți afla mai multe informații despre autor, accesând: www.TommyWallach.com.

"Înainte de asteroid, le-am permis oamenilor să ne eticheteze: sportivul, proscrisa, ratatul și tocilara. Dar apoi am privit cu toții spre cer și totul s-a schimbat.
Oamenii de știință spun că va sosi în două luni. Ne-au oferit două luni pentru a renunța la stereotipuri. Două luni pentru a ne transforma în ceva care va dăinui chiar și după sfârșitul lumii. Două luni pentru A TRĂI cu adevărat."